Nefs’in makamları, ruh sıkıntısı, içim daralıyor gibi sıkıntılar ile boğuşuyoruz. Gidermek için insan içinde bulunduğu durumu anlamalı ve ona göre yapılabilecekler üzerinde kafa yormalı.
Bu makalede nefs’in makamlarını araştırdım ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Nefs’in ruhun makamları için tasavvufçu hocalardan destek alarak hazırladım.
Ruh Sıkıntısı Nedir?
Kalbi ile bağlantısını koparmamış bir çok insanın ruhunda sıkıntılı yada güzel haller olabiliyor. Ruh sıkıntısı insanın anlam arayışından ve yaşadığı durumdan memnuniyetsizliğidir.
Ruh Sıkınıtısı ile Nefs bağlantısı
Dünyaya gelirken hepimiz şeytanımız, nefsimiz ve ruhumuz ile geliyoruz. Nefsin istekleri ile şeytanın istekleri çoğu zaman örtüşür. Hepimiz içimizde ki şeytan ve dışımızda ki şeytanlar ile savaş halindeyiz. Dışımızda ki şeytanlarla baş ediyoruz da içimizde ki şeytanın vesveseleri çoğu zaman başımıza dert oluyor, iç sıkıntılarımıza sebep oluyor. Ve biz içimizde ki bu savaşta hangi tarafı desteklersek o taraf kazanacak.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) bir savaşın dönüşünde “küçük cihat bitti, büyük cihat başladı” derken içimizde ki şeytan ve nefs mücadelesine vurgu yapmıştır.
Nefsi terbiye ettiğimiz zaman o zaman ruh ile ilişkisi düzeliyor ve hem nefis hemde ruh huzura eriyor. Bunların bağlantısı ile gönülden, kalpten geçmektedir. Nefsimizi ancak gönlümüz terbiye edebiliyor.
Ruh Sıkıntısı Nasıl Geçer?
Ruh sıkıntısı ancak gönlümüzü rahatlamak ile geçecektir. Savaşta hangi tarafı desteklediğimizi kendimize sıkça hatırlatmalıyız. Şeytanın istek arzularının hayaline kapılan nefsin bizden taleplerinde, vesveselerinde hangi tarafı destekliyoruz. Tabii ki “Allah”ın tarafındayız. Diğer türlü ise bu makaleyi okuyor olmazdınız. 🙂
Kendimize gelen bu içsel vesveselerde boca “Allah”ın tarafında olduğumuzu hatırlatmalıyız. Zaten Allah bize yardım edecektir. Allah bize şah damarımızdan daha yakındır. Yaşadığımız her sıkıntı ve kederde Allah’ın sürekli yanımızda olduğumuzu bilmek bize ilk huzuru verecektir.
“Gönüller ancak Allah’ı anmakla tatmin olur.” ayetine güvenmeliyiz. En güzel isimler Allah’ındır. Kendi durumumuza uygun esmayı seçerek bolca zikir ederek gönlümüzün tatminini sağlayabiliriz. Esmalar çok güçlüdür. Ahiret yurdumuza göre ortalama 3dk kalacağımız bu dünyada iç huzurumuzu sağlayacaktır.
Esmalar ile ilgili de bir yazım olacak, ilk bu yazıyı yazdığım için linkini ekleyemedim. Yazdığımda sayfa içeriğinde bulabileceksiniz.
Ruh’un Nefs’in Makamları Nedir?
Bu makamları kendi araştırmalarım sonucunda buldum. Fazlası veya eksikliğini tespit ettiğiniz durumlarda lütfen sayfa sonunda ki yorumlarda belirtin ki beraber öğrenmiş olalım.
Nefsin Makamları Nedir? Videomu İzleyebilirsiniz.
Bu makamlar arasında sürekli seyahat halinde olduğumuzu unutmamalıyız. Herkes için geçerlidir. Aşağı yukarı sürekli seyir halindeyiz.
Nefs’in Makamları
- Nefsi Emmare = Kötülüğü emreden nefs demektir. Canının her istediğini yapan insanlardır. Şeytan ile bir olmuş nefs dilediği gibi bizi yaşatır. Herkesin gücü yettiğince buna ayak uydurur.
- Levmane = Kendini kınayan, kimseyi beğenmeyen, mutsuz, nevrotik bir makamdır. Bu makama Celal makamı da denir. Bu makamda insan öfkelidir. Bu makamın en güçlü esması “La İlahe İllallah”tır. Bu makamda bulunduğumuzda bolca bu esmayı zikretmeliyiz.
- Mülheme = İlham geldiği makamdır. ferahlık ve huzur hissedilir. Hoş ve güzel bakar, hoş ve güzel sohbetlere katılmak ister.
- Mutmainme = Huzura eren nefs artık Allah’a kavuşmak ister.
- 4.1 Raziye = Herşeye razı olmuş nefstir. Bu makamın en güzel sözü “niye sıkıntı edersin, olacak olan olacaktır.”
- 4.2 Marziye = Hakta kuldan razı olduğu makamdır. Bu makamı ancak ölünce öğrenebiliriz sanırım. Allah’tan başkası bilemez.
- 4.3 Kamile (Safiye) = En kamil makamdır. İnsanları Hak’ka davet etme makamıdır. Ehli şeyhlerin makamıdır. Burada ki davet güzel ve hoş dildir.
- En üst makam veya daha üstü bilinmiyor. Şeyh makamı mıdır? Peygamberlik makamımı net bir bilgi yok. Oraya varan da tüm makamlardan, konuşmaktan geçmiş olsa gerek..
Bu dünyada her şey zıttı ile beraber. Kamile makamında ki davet hoş ve güzel iken nefsi emmare’de ki birinin yapacağı davet korkutmak, kaçırmak, zulmetmek üzerinedir.
Ben Hangi Makamdayım?
Hayat yolculuğumuz bu makamlar arasında ki seyahatlerden ibaret. Bir çok kere Mutmainme’nin kapısından döndüm, kapı açılacak yoksa niye var 🙂 Nefsi Emmare’ye çok sık düşüyorum. Sürekli sıfırdan başlıyorum. Sonra Levmane, öfkelerim, kendimi ve kimseyi beğenmeyen hallerim, sonra Mülheme’ye geldiğimde ise ohh içimde huzur, gönlümde ferahlık oluyor, güzel sohbet edenler ile bulunmak istiyorum.
Mülheme’den yukarıyı göremedim sanırım, Mutmainme’nin bir çok kere kapısından döndüm. Sabır gerekiyor.. Allah hepimize nasip eder inşallah.
Bu yazıyı kaleme aldığım zaman Mülheme makamında hissediyorum kendimi.. Bu bir yolculuk bakalım yukarı mı çıkarız tekrar sıfırdan mı başlarız. Allah bilir.
Sonuç
Bu hayatta bu güzel makamları ziyaret etmek ile geçireceğiz. Ruh sıkıntınız devam ediyorsa ve Manevi Danışmanlık Rehberlik eğitimlerinde öğrendiklerimle ücretli sohbetler-seanslar yapmak isterseniz Manevi Danışmanlık Rehberlik başvurusu yapabilirsiniz.
Yazı içeriğini hoşunuza gittiyse beğenmeyi, bu içeriğe katkı için yorumlarınızı esirgemeyin lütfen. Kalın sağlıcakla 🙂
Bir Cevap Yazın